EM Melasa 1l
Opis
MELASA 1L
jest pożywką do aktywacji preparatu EM 1®
Aktywacja EM 1®:
- 1 L melasy
- 1 L EM 1®
- 18 L wody dobrej jakości
- pojemnik 20-litrowy z odpowietrzeniem (rurka fermentacyjna)
- Melasę rozpuszczamy w ciepłej wodzie (40°C)
- Dodajemy EM 1® dokładnie wszystko mieszając
- Czysty pojemnik napełniamy tak przygotowanym roztworem do pełna
- Optymalna temperatura procesu aktywacji to 30°C. Aby utrzymać pożądaną temperaturę przez cały czas fermentacji, stosujemy grzałkę akwariową z termostatem
- Po 7 dniach otrzymujemy EM Aktywowany, który nalezy zużyć w ciągu 14 dni
Uzyskany kolor cieczy zależy od koncentracji skarmelizowanych cukrów w melasie i jego nieznaczne różnice nie mają wpływu na działanie preparatu.
Skład:
melasa z trzciny cukrowej (woda 205, sucha masa 80%, w tym: sacharoza, cukry redukujące, rafinoza, aminokwasy, związki azotowe)
Zawartość składników mineralnych w melasie:
- tlenek potasu 4,69 % - 5,5 %
- tlenek sodu 0,75 % - 0,8 %
- tlenek wapnia 0,22 % - 0,25 %
- tlenek magnezu 0,03 % - 0,04 %
- tlenek żelaza (III) 0,03 %
- dwutlenek węgla 2,33 % - 2,6 %
- tlenek fosforu (V) 0,05 % - 0,06 %
Uwagi:
EM 1® pozwala na jednokrotną aktywację z pożywką Melasa z zachowaniem wszystkich właściwości produktu EM Aktywowany. Gwarancja producenta najwyższej jakości tylko pod warunkiem stosowania oryginalnej pożywki Melasa dostępnej w zestawie z EM 1®
Przechowywanie:
Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.